Google News

Att ta del av nyheter och uppdateringar om vad som händer runtom i världen är något som många av oss människor ägnar oss åt – ibland till och med dagligen.

De klassiska papperstidningarna har mer och mer börjat ersättas med digitala plattformar där du kan ta del av såväl lokala som nationella och internationella nyheter. DN, SvD, Expressen och Aftonbladet är klassiska nyhetstidningar som idag både finns i pappersform och på nätet. Många nya alternativ har dock nått marknaden också, såsom 24Nyheter och Google News. I denna artikel får du reda på mer om den sistnämnda sajten, som alltså ingår i den gigantiska Google-koncernen.

Såhär fungerar Google News

Google News är, precis som namnet avslöjar, en del av Google som fokuserar på internationella och stora nyheter men även nationella sådana. Tjänsten sammanställer nyheter per automatik, vilket innebär att den hämtar sin information från en mängd nyhetsmedier runtom i världen som sedan publiceras under den egna fliken Google News. Webbplatsen Google News drivs av ett datorprogram som är tillverkat av Google själva och som kan framställa arbetsflöden. Det innebär att det inte är människor som arbetar med att samla ihop, skriva eller publicera nyheterna, utan att dataprogrammet själva gör det. Tjänsten finns idag på många olika språk, inklusive svenska.

Kort historia

Historien om Google News är fortfarande relativt ung. Detta medie lanserades år 2002 men då endast i en betaversion. Den riktiga lanseringen fick vänta till år 2006. I skrivande stund finns tjänsten på över 20 språk men till en början lanserades den endast på engelska. Många fler språk förväntas komma inom en snar framtid. Tidsmässigt rör det sig om nyheter inom de senaste 30 dagarna som datorprogrammet samlar ihop och publicerar per automatik. De tas sedan bort och ersätts av nya. På den engelska versionen finns det idag över 4 500 sidor av nyheter men det här antalet är betydligt mindre på andra språk.